Śrutowanie
Śrutowanie polega na oczyszczaniu i ewentualnym modyfikowaniu kształtu elementów stalowych z wykorzystaniem materiałów posiadających właściwości ścierne, takich jak piasek, szkło, metal, lód czy zmielone skorupy orzechów i roślin. Osiągnięcie oczekiwanego efektu końcowego uzależnione jest od rodzaju, kształtu i wymiaru wybranego ścierniwa. Sam proces może odbywać się na sucho, przy zastosowaniu strumienia sprężonego powietrza lub na mokro, co minimalizuje ilość powstających pyłów i jest bezpieczniejsze dla osoby, która je wykonuje.
Śrutowanie wymaga użycia stosownych zabezpieczeń, zarówno w odniesieniu do obrabianej powierzchni, jak i do osoby wykonującej czynność. Potrzebne materiały muszą być prawidłowo przygotowane, powierzchnia stali odtłuszczona i osuszona, bez śladów farby czy olejów. W przypadku pojawienia się wad, ostrych krawędzi lub rozwarstwień, należy je niezwłocznie usunąć. Niezbędne jest też stosowanie przez pracowników odpowiedniej odzieży ochronnej, umożliwiającej zasłonięcie twarzy.
W jakim celu wykonywane jest śrutowanie?
Śrutowanie stosowane jest wówczas, gdy trzeba nadać elementom stalowym konkretny kształt lub oczyścić je z rdzy bądź innych zanieczyszczeń. Po skończonym zabiegu stal jest wypolerowana i gładka oraz przygotowana do dalszej obróbki.
Do jego przeprowadzenia niezbędne są odpowiednie środki ścierne oraz dobrej jakości śrutownica. Najczęściej wyróżniane są cztery podstawowe rodzaje tego typu urządzeń:
- wirnikowe,
- zawieszkowe,
- wsadowo-nieckowe,
- przelotowe.
Dostępne są również modele specjalistyczne oraz komory śrutownicze używane do obróbki np. przestrzennych detali.